Bara silvervarianten av AudicomPendax’s skrivtavelsudd finns idag i mer än 18 000 exemplar. Tillsammans med ett par tusen vita suddar som såldes i början finns det alltså idag mer än 20 000 totalt på marknaden. För att fira det här har vi tittat djupt i arkiven hos vår tekniske designer Micke. Hur tänkte de när de ritade “sudden” och varför ser den ut som den gör?
I början var skrivtavelsuddarna som AudicomPendax (och alla andra också) sålde som klossar i formsprutad plast. De hade en yta av filt på undersidan som satt fast med kardborreband. De var trista att se på och obekväma att hålla i. Faktum är att de var så illa formgivna att de användes i ett avsnitt av barnprogrammet Hjärnkontoret på SVT som ett exempel på dålig formgivning.

Vi bestämde oss för att sudden istället skulle bli ett exempel på lyckad formgivning. Därför gjorde vi olika modeller och lät människor med olika stora händer prova dem. Bland annat togs en fullskalig modell i solid aluminium fram. Det vinnande konceptet hade en rund form i mitten (inspirerad av formen av en snusdosa) avsmalnande form för att passa olika händer och med en botten som passade de ytor av filt som redan fanns på marknaden och som var en inofficiell standard. Genom att vända på sudden på skrivtavlan så att den låg ner kunde den också användas som pennhylla för en stycken penna.

Ungefär vid samma tid hade det också kommit nya miljökrav på innehållet i färgen i whiteboardpennorna. Kraven i sig var förstås bra men de innebar att färgen inte längre gick att torka bort med filten på ett bra sätt. Det gamla lösningsmedlet, som inte längre var tillåtet, hade gjort att pigmentet från pennan lade sig ovanpå skrivtavlan som ett torrt skikt som hade lätt att flaga. När lösningsmedlet hade torkat, efter ett par minuter, kunde man använda filten för att torka bort pigmentet från whiteboardtavlan. Det som hände när man suddade den med filten var att färgen lossnade och blev till ett fint damm som spreds i luften i rummet.

Med det nya miljövänliga lösningsmedlet blev färgen istället lite smetig vilket gjorde att den i stället smetade ut när man försökte torka av den med filten. Filten var ju inte alls lämplig för att suga åt sig färg, den var ju utvald för att damma av torra flagor från tavlan.

Det var alltså inte bara “sudden” som behövde en översyn – även suddytan behövde vi ändra på.

Det löstes med en specialkomponerad yta, Miraclean, uppbyggd i tre skikt som vi utvecklade tillsammans med en leverantör av tekniska textilier. Miraclean kunde suga upp pigmentet från skrivtavlan istället och det visade sig att om den dessutom var lätt fuktad med vanligt vatten så blev tavlan renare än vi någonsin kunnat förvänta oss. Den blev som ny! Eftersom Miracleanytan med tiden samlade på sig pigment såg vi till så att den kunde tvättas i 60 grader i en vanlig tvättmaskin. Efter tvätten blir alltså även dina Miracleanytor som nya.

Resultatet blev ett miljövänligt rengöringssystem för skrivtavlor som var anpassat för de nya kraven på giftfria pennor och den cirkulära ekonomi vi nu står vid randen av..

I galleriet nedan kan du se lite av de olika skisser som gjordes när sudden togs fram och om du är en av de få som fortfarande inte har ett Miraclaensystem till din skrivtavla så hittar du den i vår webbshop, med 20% rabatt, här: https://store.aupx.com/sv/tillbehor/